Gyakori kérdések

Mediáció vagy pereskedés

  Per Mediáció
Idő Lassú és hosszadalmas, akár több évig eltart Gyors, 1-3 alkalom alatt megegyeznek, az eljárás kb.1 hónap
Titoktartás, diszkréció Nyilvános: a per és jegyzőkönyvek nyilvánosak Bizalmas: Nyilvánosság kizárva, teljes diszkréció. A mediátort titoktartás köti, tanúként sem idézhető egy esteleges későbbi eljárásban. Nem kell megalázó módon kiteregetni a szennyest a bíróság előtt, ügyvédi közbenjárással bizonygatni a vélt, vagy valós igazságot.
Döntés/megállapodás Bíró dönt: A bíróság a periratok és a tárgyaláson elhangzottak alapján dönt. A bíró döntése határozza meg az Ön jövőjét. A döntés a feleké: Önök döntenek, milyen kötelezettséget vállalnak, csak kölcsönösen elfogadható megoldások születhetnek.
Megállapodás tartalma A bíróság jogszabályi keretek között hoz döntést, az Ön/Önök speciális igényeit nem áll módjában figyelembe venni Kizárólag Önök határozzák meg a tartalmat. A megállapodás tartalmazhat mindent, ami az Önök számára fontos, elfogadható és nem ütközik jogszabályba. Minden, ami Önöknek fontos rögzíthető. (pl.: mindennap nokedli, cserében a másik fél porszívózik :-))
Költségek Drága, ráadásul minél tovább tart, annál komolyabb terhet jelent. Olcsó, a peres út költségének töredéke
Stresszhatás Tartós, elhúzódó stressz.Elfajuló, sokszor kíméletlenül fájó tárgyalások, késhegyre menő viták komoly egészségügyi következményekkel is járnak. Rövid ideig tart, célirányos kommunikáció. Mediáción nincs helye a múlt elemzésének, kölcsönös sértegetésnek.

Mikor javasolt a mediáció?

  1. bírósági procedúra nélkül kívánnak a felek egyezségre jutni
  2. a felek közötti kommunikáció már alig működik, de a probléma jellege miatt szükség lenne érdemi beszélgetésre
  3. a jövőben is együtt kell működniük (pl.: közös gyerek, üzleti vállalkozás, családi kötelékek), de úgy érzik ez az adott szinten lehetetlen
  4. gyorsan és olcsón, méltóságukat megőrizve szeretnének megoldást találni a konfliktusra
  5. nyilvánosság kizárásával akarnak megállapodni – a bírósági tárgyalások nyilvánosak

Perben állók felek esetén is lehetőség van mediációs eljárásra. Ebben az esetben a feleknek kérni kell a per szüneteltetését a bíróságtól. A bíróság 6 hónapra szünetelteti a pert, ez alatt 4 hónap áll a felek rendelkezésére a mediációs eljárásra.

Az új PTK családjogi könyvében két területen fog megjelenni a mediáció lehetősége, a házasság felbontása és a gyermekek feletti szülői felügyeleti jog gyakorlása területén.

Ez azt jelenti, hogy a szülői felügyeleti jog rendezése körében, a bíró akár kötelezheti is a feleket arra, hogy megjelenjenek a mediátornál, és közvetítői eljárás keretében rendezzék vitás ügyüket.